Millet Meclisi ve başörtüsü polemiği

Açtım bayramlık ağzımı.

Tayyip’in yine saklayacak bir şeyleri var olsa gerek, yine mecliste baş örtülü vekil olur mu olmaz mı tartışması alevlendi.

Gazetelerden görebildiğim kadarıyla şu üç isim “biz türbanla/baş örtüsüyle geleceğiz” demişler.

Nurcan Dalbudak – Denizli milletvekili

Sevde Bayazıt Kaçar – Kahramanmaraş milletvekili

Gülay Samancı – Konya milletvekili.

Açıkçası beni insanların ne giydikleri çok ilgilendirmez. İsterse palyaço kıyafetiyle ya da baskılı siyah metalci tişörtüyle gelebilir meclise.

Beni bir vatandaş olarak ilgilendiren yegane şey, o vekilin yaptığı işlerdir.

Bu üç ismin Mecliste yaptıkları faaliyetlere baktığım zaman gördüğüm şey, bu kişilerin temsil ettikleri halkın faydasına olan işler yapmaktan çok, padişah Erdoğan’ın “oylama vekili” oldukları.

Üşenmedim bu üç potansiyel baş örtülü vekilin TBBM.gov.tr sitesinde bulunan yasama faaliyetlerini inceledim. Altta özeti görebilirsiniz.

Bir de, karşılaştırma olması açısından, CHP’li Emine Ülker Tarhan’ın faaliyetlerini ekledim. Kim daha çalışkan, kim temsil ettiği insanları daha iyi temsil ediyor, kim patron’un emir eri görebilelim diye.

Yasama Faaliyetleri özetleri.  

 

İlk İmza Sahibi Olduğu Kanun Teklifleri

Nurcan Dalbudak: 0
Sevde Bayazıt Kaçar:0
Gülay Samancı:0
Emine Ülker Tarhan:  16
İmzası Bulunan Kanun Teklifleri

Nurcan Dalbudak: 6
Sevde Bayazıt Kaçar: 5
Gülay Samancı: 8
Emine Ülker Tarhan: 17

Sahibi Olduğu Yazılı Soru Önergeleri

Nurcan Dalbudak: 0
Sevde Bayazıt Kaçar:0
Gülay Samancı:0
Emine Ülker Tarhan: 32

İlk İmza Sahibi Olduğu Genel Görüşme Önergeleri

Nurcan Dalbudak: 0
Sevde Bayazıt Kaçar:0
Gülay Samancı:0
Emine Ülker Tarhan:  3
İmzası Bulunan Genel Görüşme Önergeleri

Nurcan Dalbudak:  0
Sevde Bayazıt Kaçar:0
Gülay Samancı:0
Emine Ülker Tarhan:  4

İmzası Bulunan Meclis Soruşturma Önergeleri

Nurcan Dalbudak: 0
Sevde Bayazıt Kaçar:0
Gülay Samancı:0
Emine Ülker Tarhan: 1

İlk İmza Sahibi Olduğu Meclis Araştırma Önergeleri

Nurcan Dalbudak: 0
Sevde Bayazıt Kaçar:0
Gülay Samancı:0
Emine Ülker Tarhan: 3
İmzası Bulunan Meclis Araştırma Önergeleri

Nurcan Dalbudak: 8
Sevde Bayazıt Kaçar:5
Gülay Samancı:2
Emine Ülker Tarhan: 13

İlk İmza Sahibi Olduğu Gensoru Önergeleri

Nurcan Dalbudak: 0
Sevde Bayazıt Kaçar:0
Gülay Samancı:0
Emine Ülker Tarhan: 3
İmzası Bulunan Gensoru Önergeleri

Nurcan Dalbudak: 0
Sevde Bayazıt Kaçar:0
Gülay Samancı:0
Emine Ülker Tarhan: 3

Genel Kurul Konuşmaları

Nurcan Dalbudak: 2
Sevde Bayazıt Kaçar:0
Gülay Samancı:4
Emine Ülker Tarhan: 62 (yanlış saymadıysam)

Özetle görüyoruz ki, bu 3 vekilin ismini, bu başörtüsü kavgası olmasaydı duymayacaktık, bilmeyecektik. Zira bu kişiler “aman bayan da olsun bulunsun” mantığından çok da uzak olmayan bir mantıkla listelere dahil edilmiş ve seçtirilmiş, bana sorarsanız boşuna maaş alan vekiller.

Dileyen, bu 3 vekilin imzalarının olduğu kanun teklifleri ve araştırma önergelerine bakabilirler. Tamamı AKP’nin merkezden yönettiği sansasyonel araştırmalar. Karşılaştırma için Emine Ülker Tarhan’ın imzası olan çalışmalara bakın, ve hangisi millet için daha kıymetli kendiniz karar verin.

Bu isimleri internette arattığımızda da pek bir habere vs rastlamak mümkün değil. Özetle çok bir iş yapmadıkları neticesine varıyorum üzülerek.

Doğru dürüst temsil edilmeyen 3 milletvekili değerinde seçmen var demek ki.

Başörtüsü, İslam’ın kadına “haddini” bildirmek için, “yerini” bildirmek için kullandığı bir baskı aracıdır. Başörtüsüyle meclise gireceğim diye tutturan bu vekillerimizin de ne yazık ki görünen o ki, İslam’daki kadın modeline uygun bir öz geçmişleri bulunmaktadır. Gelişmiş ülkelerde yerel yönetimlerde bile çok daha donanımlı ve çalışkan siyasiler, devlet görevlileri varken, bu üç isim – muhtemelen başörtüsü krizinde kullanılmak üzere önceden hesaplanarak- meclise girmişlerdir.

Gerçi, hayatındaki tek başarısı (!) Abdullah Gül’le 15 yaşındayken evlenmek olan bir First Lady varken, hiç bir elle tutulur iş yapmayan vekillerimiz olmuş çok mu?…

 

Kaynaklar – TBMM.gov.tr

Nurcan Dalbudak
Sevde Bayazıt Kaçar
Gülay Samancı
Emine Ülker Tarhan

 

One thought on “Millet Meclisi ve başörtüsü polemiği

  1. Süpheci, tespitin çok güzel. Ama benim senin yorumlamanı istediğim bir konu daha var. Sorum şu; Bu kıyafetin adı nasıl oluyorda bu günlere kadar hep Türbandı da son bir kaç senedir görüntüsünde hiçbir değişim olmadığı halde adı aniden baş örtüsü oldu ?

    Türban da türban diye kendini yırtanlar aniden baş örtüsü demeye başladı, kendilerini türbanlı diye adlandıranlar şimdi başörtülü oldu, türbana özgürlük platformu bile tabelayı yeniledi baş örtüsüne özgürlüğe dönüştü. Bunlar neden oldu ?

    Benim nacizane tespitim; bildiğim kadarıyla Türbanin ilk adı şulebaştı. Şule yüksel isimli bir tarikat müridinin kendince modern olarak yorumladığı bir kara çarşaf modernizasyonu olan, adı fransızcadan ithal olan bu araç zamanla yükselen siyasal islamın bayrağı haline geliyor. Hatta saadet partisinin “arzulanan aile portresi”nde pardesü ile birlikte modern islami ailenin sembolu haline gelip iyice yıldızlaşıyor.

    Fakat iyice siyasal bir bayrak haline geldiğinden benim kanaatimce, şirketlerin re-branding operasyonları misali aynı şeye yeni bir isim, yeni bir imaj çizmeye çalışıyorlar. Seçilen isim çok manidar, “baş örtüsü” Bu isimle sanki türban ezelden beri varmış ve geleneksel olan buymuş gibi yeni bir algı yaratılmak isteniyor. Benim babannem de baş örtülüydü fakat türbanlı değildi. Arasında bone olsun, boyun bağı olsun, katı bir saç teli yasağı olsun, tarihsel gelişimleri ve ortaya çıkışları olsun çok net farklar varken aynı isimle anılmaya başlaması seninde tuhafına gitmiyor mu ? Sonuç itibari ile günümüzde “baş örtüsü dinimizin gereğidir bunu bilmeyecek kadar cahil insanlar var” diyen bir RTE var.

Leave a comment